Etiske Retningslinjer

Etiske retningslinjer vi følger hos Jacobines Stueopdræt:

Alle vores pindsvin som indgår i avl har stamtavle.
- De afrikanske pindsvin har forældre + bedsteforældre som minimum.
- De egyptiske pindsvin har kendte forældre som minimum.


Hos Jacobines stueopdræt er vi meget stolte af vores opdræt, og gør vores bedste for at have avlsdyr med gode gener.

Vores primære mål som opdrættere er:


  • Vi går meget op i ernæring, pasning og pleje så ungerne får den bedst mulige start på livet .
  • Vores pindsvin er i hænder hver dag fra de er 14 dage gamle, og er derfor meget håndtamme når de sælges. Vi hjælper gerne løbende med gode råd & vejledning, negleklipning samt feriepasning ved behov (dette koster et lille beløb som dækker mad og strøelse). Vi regner derfor også med at folk som køber pindsvin hos os har sat sig ind i hvilken pasning & pleje disse eksotiske kæledyr kræver, og at køberne er villige til at udfylde vores reservationsskema før køb.
  • Alle vores pindsvin er opdrættet med stamtavler, og der er mulighed for at få stamtavlen med ved køb, hvis man selv har ønske om at avle og dette aftales mellem os.
  • Hvis der ikke er indgået aftale om fremtidig avl, vil der medfølge et dokument med pindsvinets forældre + farve mm. men ikke en fuld stamtavle. 


Det er en del af vores ansvar som opdrættere at sikre os at vores dyr kommer ud til de bedst mulige hjem. Derfor beder vi også potentielle købere om at udfylde vores reservationsskema og spørger ind til almen viden omkring pleje og pasning af pindsvinene. Vi hjælper rigtig gerne med at besvare spørgsmål, henvise til relevant litteratur/hjemmesider og hjælpe med forberedelse ved ønsket om at købe et pindsvin. Vi forbeholder os den fulde ret til at afslå købere, hvis vi ikke føler at køberen kan tilbyde vores pindsvin optimale forhold, mavefornemmelsen skal være rigtig hos begge parter.

Vi laver ikke flere kuld/unger end vi er sikre på at vi kan finde gode hjem til. Vi prøver så vidt muligt at undgå at sælge pindsvin op til højtider som f.eks. op til jul da vi gerne vil undgå at vores pindsvin bliver købt som et impulskøb og hurtigt bliver videresolgt. Vi ønsker at finde gode blivende hjem til de unger som vi sælger.

Hvis man af god grund ikke længere kan beholde sit pindsvin, vil vi gerne informeres når pindsvinet videresælges (så vi ved hvor vores pindsvin ender henne), og vi er også gerne behjælpelige med at hjælpe til at finde et nyt hjem, eller passe over en kortere/længere periode ved behov. Derudover har vi et samarbejde med “Afrikansk pygmæ pindsvin danmark og rescue center” (appdk.dk).


Vores hunner sættes først i avl når de er 6 måneder gamle og vejer min. 300 gram.
De skal have født deres første kuld når de ca. 12 måneder gamle, ellers tages de ud af avl.


Vores hunner får en pause på min. 6 måneder i mellem hvert kuld unger, og får max 4 kuld unger i deres levetid.

Sidste parring skal ske før pindsvinet er fyldt 3 år.


Hvis en hun kannibalisere eller forlader sine unger 3 gange i træk tages hun ud af avl, da der vurderes at være en helbredsmæssig årsag til dette.
Unger som forlades/hvis moren ikke har nok mælk tilstræbes der at bruge en ammemor så ungerne får deres mælk + bliver socialiseret af pindsvinemor. Det er meget svært at håndopflaske pindsvineunger. Vi har derfor et tæt samarbejde med andre opdrættere, og hjælper hinanden med ammemødre mm. 


Hunnen og ungerne forstyrres ikke de første 14 dage af ungernes levetid medmindre der er en helbredsmæssig årsag til at forstyrre reden. Dette er for at undgå at moderen kannibalisere eller forlader sine unger pga. stress. Der vil hermed heller ikke findes billeder/video af ungerne før de er 14 dage gamle.


Hvis hunnen kannibalisere sine unger eller ungerne er dødfødte, skal der gå min. 3 måneder fra fødsel til hunnen kan sættes til parring igen. Hunnen skal genvinde sin naturlige vægt og helbred fra før sidste parring.


Hvis hunnen mod forventning ikke er drægtig efter en parring, ventes der min. 55 dage før hunnen sættes til parring igen - et pindsvin kan være drægtig i mellem 28 - 55 dage.


Unger af hankøn fjernes fra mor og søskende når de er 6-7 uger gamle, da de bliver kønsmodne tidligt. Dette gøres for at undgå indavl.


Hannerne fra samme kuld kan gå sammen indtil de er ca. 12 uger gamle, men skal herefter have hvert deres bur.
Det samme gælder hunnerne fra samme kuld - hunnerne kan også forblive sammen med moderen, medmindre hun er træt af dem
og jager dem væk.


Ungerne må flytte ud til deres nye hjem når de er min. 7 uger gamle og vejer 150 - 200 gram eller derover.


Ungerne bliver håndteret min. 30 min dagligt efter de er blevet 14 dage gamle og sælges som håndvante. Ungerne vil være vant til en varieret kost (med forskellige slags insekter, kød og tørfoder blanding) når de flytter hjemmefra. Vi forventer at pindsvinene vil få samme mulighed for foder af høj kvalitet når de flytter ud i deres nye hjem. 
Der medfølger altid tørfoder når pindsvinet afhentes, så foderet kan skiftes gradvist som anbefalet.


Pindsvin som har været syge gentagne gange, eller som er under mistanke om genetiske arvelige sygdomme tages øjeblikkeligt ud af avl.
Her kan du/i som købere hjælpe os med at opspore sygdom i vores linjer ved at melde tilbage hvis et pindsvin købt hos os bliver sygt i løbet af dets levetid.


Hvis du ønsker at begynde som opdrætter er vi villige til at hjælpe spirende opdrættere i gang med deres opdræt, hvis du/i er villige til at følge samme etiske retningslinjer som vi gør og følger de anbefalede retningslinjer/"Best practise" indenfor EU mht. pasning og pleje.