Pasning

Pasningsvejledning for Afrikansk pygmæ pindsvin (Atelerix Albiventris)


Quick Facts:

 • Afrikanske pygmæ pindsvin er ca. 15-25 cm lange og vejer 250 - 600 gram når de er fuldvoksne. Pindsvinet er fuldvoksent i en alder af 6 måneder. Ungerne må flytte hjemmefra når de er 8 uger gamle og vejer 200 gram.
 • Afrikanske pindsvin har en gennemsnitslevealder på ca. 3,5 år, men kan godt blive ældre
 • Afrikanske pindsvin er nataktive - dvs. de typisk er aktive fra kl. 22 - 06 og er derfor ikke særlig egnede til børnefamilier, eller voksne som går tidligt i seng.
 • De er solitære dyr og skal leve alene - ønsker man at have 2 pindsvin, skal man have 2 terrarier/bure til rådighed og dobbelt op på alt udstyr


Størrelse og indretning af bur/terrarie:
Afrikanske pygmæ pindsvin løber i naturen flere km. pr. nat, derfor skal deres bolig have en vis størrelse. Jeg bruger selv terrarier som er 120 x 60 cm (som anbefales som minimums mål), men jo større desto bedre. 

For at pindsvinet kan få tilstrækkeligt motion SKAL der være et motionshjul på min. 28 cm Ø i buret. Hjulet skal være med solid løbe overflade (ingen riller, huller eller lign). pga. pindsvinets anatomi vil de ofte have afføring i mens de løber, hjulet skal derfor rengøres hver dag, og være af et materiale som kan renses grundigt f.eks. plastik (undgå træ som suger urin).

Afrikanske pindsvin kan godt lide at rode i deres underlag, grave og bygge reder. Men de har et meget følsomt respiratorisk organsystem - derfor skal deres strøelse være støvfrit. Vi bruger selv Carefresh eller Boxo, men man kan også benytte f.eks. Hemp. Det er vigtigt at strøelsen ikke indeholder tråde som kan vikle sig omkring benene og afskære blodgennemstrømningen (f.eks. hø/halm) og at det ikke indeholder træsplinter (f.eks. træflis) samt at det ikke sætter sig fast i dyrets genitalia (f.eks. kattegrus eller sand). Bundlaget skiftes efter behov (hver 2-3 uge ved brug af absorberende bundlag), og hele buret pletrenses samt hjulet vaskes dagligt.
For at gøre rengøringen lettere har vi en bakke under hjulet med absorberende bundlag (vi bruger træpiller), da pindsvinet for det meste har afføring og vandladning i hjulet, så kan man rengøre bakken oftere end resten af buret og undgå lugtgener.

Pindsvinet skal have et eller flere skjul, den kan gemme sig i/under når den skal sove om dagen. Hvis pindsvinet ikke har en naturlig døgnrytme med både lyse- og mørke timer kan det gå i hi.

Afrikanske pindsvin er følsomme over for træk og kulde. De skal have 22 - 28 grader hele døgnet. Hvis temperaturen er for lav kan de gå i hi, og det kan have dødelig udgang.
Mange ejere holder temperaturen ved hjælp af en keramisk varmepære (varmekilde som ikke afgiver lys) og en termostat. Det er vigtigt at varmekilden ikke afgiver lys (undgå også UV og infrarødt lys) og at pindsvinet ikke kan komme for tæt på varmekilden og brænde sig (undgå varmemåtter og varmesten til krybdyr/reptiler). Terrariet/buret skal være opvarmet over alt, ikke blot i et hjørne og luftens temperatur skal også være 22-28 grader (brug derfor varmelampe som opvarmer hele buret, fremfor varmemåtter som opvarmer et lille område af buret).

Socialisering:
Udover motionshjulet som er et must-have, er det vigtigt at pindsvinet bliver socialiseret min. 30 min. dagligt. Afrikanske pygmæ pindsvin har ikke været domestikeret i særlig mange år (siden 1980'erne) og skal socialiseres for at forblive håndvante.

Stimulering:
Pindsvinet skal gerne stimuleres både fysisk og psykisk hver dag. Man kan stimulere sit pindsvin fysisk ved at lade pindsvinet løbe en tur i sofaen eller på gulvet i stuen og undersøge sine omgivelser, eller ved at købe en løbegård og fylde den med forskelligt legetøj eller levende insekter som pindsvinet kan finde/jage. 
Psykisk stimulering kan ske ved hjælp af lugte, lyde og jagt, altså i situationer hvor pindsvinet skal bruge sine sanser. Dette kan opnås ved f.eks. at lave en sansehave med krydderurter (undgå kløver, persille, basilikum, og koriander), ugødet spagnum og træ/sten fra naturen (alt fra naturen skal enten koges i 1 time, eller bages i ovnen ved 200 grader i 1 time for at fjerne parasitter og orm). Og/eller ved at fodre pindsvinet med levende insekter som den selv skal finde/fange.

Foder:
Afrikanske pygmæ pindsvin er insektivores/opportunistiske omnivores, de er altså ikke gnavere/herbivores. Rent anatomisk er pindsvinet udstyret til at spise insekter, kød og æg. De mangler en cecum (blindtarmvedhænget som normalt indeholder de bakterier og enzymer som nedbryder cellulose) og er derfor meget dårlige til at fordøje plantemateriale.
Et pindsvin har behov for et foder som indeholder 25-35% protein, 8-12% fedt og gerne ca. 10% fibre for at få opfyldt sine ernæringsmæssige behov.
De fleste ejere bruger en foderblanding med 3-5 forskellige slags kattetørfoder, og supplerer denne blanding med friske levende insekter, æg, kylling og andet kød.

Hos Jacobines stueopdræt benytter vi os af en blanding af:
Optimanova Light (Ingredienser: 40% frisk kylling, 30% tørret kyllingekød, majs, ris (15%). Analytiske dele: 31% protein, 10% fedt, 7% aske.)

Applaws chicken senior (Ingredienser: Tørret kyllingekød 75%, Fersk kyllingekød 12%, Sød kartoffel 6%, Kartofler, Roesnitter mv. Analytiske dele: 37% Protein, 17% Fedt, 10% Aske.)

Concept for life light (Ingredienser: 41% fjerkræsprotein, ris, majsprotein. Analytiske dele: 38% protein, 9,5% fedt, 6,6% aske.)

Til denne blanding tilføjer vi vitamin pulver (for at tilføje kalk til kosten) + hørfrøolie 2-3 gange om ugen (mod tør hud). Vores pindsvin har altid tørfoder stående i deres foderskål og vi afmåler ikke deres foder i bestemte mængder.

Det er vigtigt at man fodre sine pindsvin med et godt kvalitetsfoder, med en første ingrediens (første ingrediens er den foderet indeholder mest af) som er kød, helst fjerkræ.

Foder man skal undgå:

 • "Pindsvinefoder":som fingerregel er alt foder som kalder sig selv "pindsvinefoder" dårligt. Hvis man ser på ingredienserne vil man se at det indeholder alt for mange platematerialer, for meget fedt og for lidt protein.
  Dette inkluderer: Vitakraft menu, Vitakraft vitasmart, JR farm zwergigel-schmaus, JR farm igel snack, JR farm igel-schmaus, Multifit Igelfutter, Mr. Johnson's Hedgehog niblets, Spike's dinner, og garanteret også flere.
 • Korn, pindsvin er rigtig dårlige til at fordøje korn - så jo mere korn foderet indeholder, jo mere afføring vil dit pindsvin producerer uden at få den optimale næring. Der er bedre fyldstoffer som pindsvin bedre kan fordøje f.eks. ris eller ærter.
 • Bi-produkter f.eks. "Kød og animalske biprodukter". Bi-produkter er affald f.eks. næb, fjer, knogler,fedt fødder, tunge osv.
 • Uspecifikke betegnelser f.eks. "Fjerkræprotein" eller "Fjerkræfedt" gå efter specifikt betegnede ingredienser f.eks. "Kylling fedt".
 • Tørret frugt/nødder. Pindsvin er ikke gnavere, de kan ikke bruge deres forpoter til at fjerne foderemner som sidder fast i munden, derfor er der en kvælningsrisiko hvis pindsvin fodres med ting som rosiner, nødder, og tørret frugt.Insekter og andet foder:
En stor del af pindsvinets kost skal bestå af gode nærende levende eller frosne insekter (undgå at bruge tørrede insekter da de mister deres ernæringsværdi ved at blive tørrede, og kan give forstoppelse). Insekterne skal være opdrættet til foder, vi køber de fleste af vores insekter på messerne og hos melorm.dk. Insekter som sælges i fiskeri butikker kan indeholder parasitter og orm og insekter fra haven kan have spist insektgift, eller have lungeorm som er værste fald kan være dødeligt for pindsvin.


Ernæringsværdi af forskellige insekter: 

 • Melorme: 12,7% Fedt, 20,3% Protein, 1,7% Fibre, 62% Vand
 • Superworms (store melorme): 17,9% Fedt, 17,4% Protein, 6,8% Fibre, 60% Vand
 • Græshopper: 6% Fedt, 21,3% Protein, 3,2% Fibre, 70% Vand
 • Voksmøllarver: 22,2% Fedt, 15,5% Protein, 7,7% Fibre, 62% Vand
 • Silkeorme: 0,9% Fedt, 9% Protein, 88% Vand

Vi bruger på ugentlig basis: Græshopper, fårekyllinger, soldaterfluelarver, dubia kakerlakker, voksmøllarver, silkelarver, snegle, rosenbillelarver og regnorme. Hvis man skal begrænse sig og kun bruge et absolut minimum af insekter vil vi anbefale at bruge soldaterfluelarver, dubia kakerlakker og græshopper, og give insekter min. 5 gange om ugen. 

I naturen vil insekter udgøre størstedelen af pindsvinets daglige kostindtag. Vi giver vores pindsvin en håndfuld insekter dagligt (10-15 gram), og er af den mening at insekter + kød bør være det primære måltid, hvor tørfoderet blot er supplerende.


Snacks der er gode for pindsvin:


 • Stegt/kogt kylling/kalkun (vendt i lidt kokosolie).
 • Scrambled æg/kogt æg (uden krydderier) eller rå vagtelæg m. skal (prikkes hul i, så de kan dufte blommen).
 • BARF foder (råt kød, fra dyreforretning f.eks. kylling/kalkun/and/kanin/fasan.
 • Pinkies/fluffs eller daggamle kyllinger (serveret hele med pels, hale, næb, mm. pindsvinene spiser det hele)
 • Kattevådfoder med et højt indhold af kød (70-80% kød eller mere)


Det er vigtigt at man varierer det supplerende foder, så pindsvinet får opfyldt alle sine ernæringsmæssige behov. Insekterne har forskelligt indhold af protein, fedt, fibre, chitin og phosphor + calcium.

For ikke at skrive 17 sider om emnet, vil jeg holde mig til at fortælle at melorme (som tit er det foretrukne foderinsekt) har en Calcium:Phosphor ratio på 1:7 - 1:11. Pindsvin har brug for et Ca:P ratio på 1:1 eller højest 1:2. Derfor bør melorme kun gives 1-2 gange om ugen (phosphor fjerner kalk fra kroppen, giver tynde/svage knogler og dårlige tænder), og de resterende 5 dage gives mere kalkrige insekter f.eks. soldater fluelarver, regnorm, og silkelarver. Alle insekter bør fodres med calcium holdigt frugt/grønt (f.eks. grønkål) og evt. "drysses" med kalk pulver.

Nedenfor er et menukort man kan benytte som vejledning, eller hvis man hurtigt vil se hvad der er godt.